Lägenhetsbyte

Lägenhetsbyte

Lägenhetsbyte

När du kommit överens med någon om att byta lägenhet skriver du ut och fyller i blanketten ”Ansökan om lägenhetsbyte” nedan. Komplettera den med de handlingar som efterfrågas och skicka in din ansökan till oss.

Observera att bifoga personbevis, anställningsavtal (med info om anställningsform och lön) och kopia på kontrakt på alla sökande.

Vi går sedan igenom handlingarna och meddelar dig om bytet godkänns. Observera att om lägenhetsbyte genomförs utan vårt godkännande, så är det en grund för uppsägning av hyreskontraktet. Handläggningstiden är 4-6 veckor.

Använd Fastighetsägarnas blanketter för ”Ansökan om lägenhetsbyte”:

Ansökan lägenhetsbyte, mall 74

Är det en byteskedja kompletterar du med denna blankett:

Bilaga ansökan lägenhetsbyte, mall 75

Nya regler för lägenhetsbyte från 2019-10-01.

För att få byta en hyresrätt mot en annan hyresrätt behöver du tillstånd från hyresvärden, eller från hyresnämnden. Både du som hyresgäst och den du vill byta lägenhet med behöver också som huvudregel ha bott i lägenheten i 1 år för att hyresnämnden ska godkänna bytet. Hyresnämnden godkänner inte byte av en hyresrätt mot bostadsrätt eller villa.

Sälja eller köpa hyreskontrakt är ett brott

Det är ett brott att sälja eller köpa ett hyreskontrakt, till exempel att ta betalt för sin hyresrätt i samband med ett lägenhetsbyte. Det är också förbjudet att betala en hyresgäst, svartmäklare eller annan person för att få ett hyreskontrakt. Straffet för att sälja eller köpa ett hyreskontrakt är böter eller fängelse upp till 4 år.

Du måste anmäla folkbokföringsadress

Du ska vara folkbokförd där du bor. Sedan den 1 juli 2018 är det ett brott att lämna felaktiga uppgifter eller att inte anmäla ändrade folkbokföringsuppgifter till Skatteverket när man flyttar. Straffet är böter eller fängelse.

Ansökan om lägenhetsbyte skickas till:
Mofab AB
Skolgatan 33
903 25 Umeå

Jämför

Fyll i ditt sökord